23.9.2022 * N:o 12 (411) * 

| Lentoliikenteen palvelut | * Tasa-arvotyöryhmä sai selvitystyönsä päätökseen

| Helsingin hallinto-oikeus | * ITA:n valitus tietosuojavaltuutetun päätöksestä hylättiin


Tasa-arvotyöryhmä sai selvitystyönsä päätökseen

| Lentoliikenteen palvelut |

Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjalla sovittu tasa-arvotyöryhmä on saanut selvitystyönsä päätökseen. Sen tehtävänä oli selvittää tasa-arvon toteutumista yrityksissä, joissa on sovittu käytettävän henkilökohtaista palkanosaa.

Yhteinen tiedote

Tasa-arvotyöryhmän selvitystyön valmistuttua Palta ja IAU ovat julkaisseet asiasta yhteisen tiedotteen:

Liitot pitävät tärkeänä, että alan yrityksissä kiinnitetään huomiota kauttaaltaan sukupuolten väliseen tasa-arvoon, alan työehtosopimuksessa käytettyyn sukupuolineutraaliin kieleen ja siihen, että sukupuolten välinen tasa-arvo huomioidaan työehtosopimuksen palkkausjärjestelmän henkilökohtaisten palkanosien arvioinnissa. Alan jäsenyritykset pyrkivät jatkossa varmistamaan sen, että sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu arvioinneissa ja muutoinkin työpaikoilla.

Liitot ovat tämän johdosta sopineet uuden 4. kohdan Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen 76. §:ään ”Henkilökohtainen palkanosa”:

4. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja sen toteutumiseen.

Lisäksi liitot ovat sopineet, että työehtosopimuksessa käytetyt sukupuoleen viittaavat sanamuodot korvataan seuraavan työehtosopimuskierroksen yhteydessä painettavaan työehtosopimukseen sukupuolineutraaleilla termeillä.

Jatko

Työryhmän tehtävänä jatkossa on seurata tasa-arvoon liittyvien toimenpiteiden toteutusta ja harkita mahdollisia jatkotoimenpiteitä sopimuskauden aikana.

Seuraavan kerran henkilökohtaisen palkanosan arviointi tulee tehdä Lentoliikenteen palveluja koskevaa työehtosopimusta noudattavissa yrityksissä siten, että palkanmaksu voidaan toteuttaa tehdyn arvioinnin perusteella viimeistään 1.12.2022 alkavan palkanmaksukauden alusta.

 

   Henkilökohtaista palkanosaa koskevat määräykset työehtosopimuksessa: 10. LUKU | Henkilökohtainen palkanosa

 


ITA:n valitus tietosuojavaltuutetun päätöksestä hylättiin

| Helsingin hallinto-oikeus |

Ilmailutekniikan ammattiyhdistys ITA toimitti 22.5.2020 tietosuojavaltuutetulle tietoturvaloukkausta koskevan ilmoituksen. Sen mukaan IAU poisti yksipuolisesti ITA:n edustajilta käyttöoikeudet IAU:n jäsenrekisterinä toimivaan järjestelmään ja näin tehdessään hankaloitti ITA:n toimintaa.

Lisäksi ITA vaati antamassaan  lisäselvityksessä, että tietosuojavaltuutetun on määrättävä IAU palauttamaan riidanalaiset jäsentiedot ITA:lle, ja kiellettävä IAU:ta käsittelemästä näitä tietoja. Apulaistietosuojavaltuutettu hylkäsi päätöksellään ITA:n esittämät vaatimukset, jonka jälkeen ITA valitti tästä päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus puolestaan hylkäsi 16.9.2022 antamallaan päätöksellä ITA:n sille tekemän valituksen ja katsoi, ettei apulaistietosuojavaltuutetun päätöstä ole syytä muuttaa. Lisäksi oikeus määräsi ITA:n vastaamaan itse täysimääräisesti oikeudenkäynti- ja asianosaiskuluistaan, joita se oli valituksessaan vaatinut tietosuojavaltuutetun korvattavaksi.

Helsingin hallinto-oikeuden tekemään päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus valitusluvan myöntää.

 

   Ilmailutekniikan ammattiyhdistys ITA luopui työehtosopimukseen liittyvistä oikeuksistaan ja velvoitteistaan 17.6.2020. Tämän jälkeen yhdistys on ollut mukana hallinto-oikeudessa käsitellyn jutun lisäksi kahdessa muussa työehtoihin liittymättömässä oikeudenkäynnissä:

 


Juhani Haapasaari


Palaa etusivulle