29.3.2022 * N:o 7 (406) * 


Pätemättömistä päätöksistä ITA:lle yli 157.000 euron oikeudenkäyntikulut

| Itä-Uudenmaan käräjäoikeus |

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vahvisti tänään antamallaan tuomiolla Ilmailutekniikan Ammattiyhdistys ITA:n johtokunnan ja jäsenkokouksen tekemät yksittäisen jäsenen erottamista koskeneet päätökset pätemättömiksi. Tuomion myötä ITA:lle lankesi maksettavaksi huomattavan suuret oikeudenkäyntikulut.

Asian tausta

ITA:n puheenjohtaja lähetti 15.12.2019 ITA:n johtokunnan jäsenelle kirjeen, jossa hän ilmoitti muiden johtokunnan jäsenten kuulevan tätä seuraavana päivänä asiassa, joka koski ammattiosastosta erottamista. Kuuleminen päättyi kuultavan erottamiseen ”epäluottamuksen” vuoksi.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus kielsi kuitenkin 4.3.2020 antamallaan päätöksellä erottamisen täytäntöönpanon, koska ITA:n johtokunnalla ei ollut ammattiosaston sääntöjen ja lain nojalla toimivaltaa tehdä erottamispäätöstä ja näin ollen päätös oli pätemätön.

Tämän jälkeen ITA:n puheenjohtaja lähetti uuden kirjeen, jossa hän ilmoitti jäsenkokouksen käsittelevän erottamista seuraavassa kokouksessaan, vaikka itse kokouskutsuun erottamista koskevaa asiaa ei ollut sisällytetty. Kokouspöytäkirjaan erottamisen syyksi merkittiin johtokunnan jäsenen toiminnan aiheuttamat olennaiset ja huomattavat vahingot ITA:lle.

Arvioidessaan jäsenkokouksen erottamispäätöstä käräjäoikeus katsoi, että virheellisen kutsumenettelyn vuoksi myös jäsenkokouksen päätös oli pätemätön.

Erottamiselle ei perusteita

ITA:n sääntöjen, lain ja menettelytapojen vuoksi pätemättömiksi todettujen päätösten ohella oikeus arvioi myös sitä, olisiko erottamiselle ollut muutoin riittävät perusteet.

ITA:n oikeudessa esittämät erottamisperusteet liittyivät lähinnä siihen, että erotetuksi tullut johtokunnan jäsen oli eri yhteyksissä pitäytynyt pitkälti omissa kannoissaan. ITA:n mukaan tällainen toiminta oli aiheuttanut huomattavaa vahinkoa ammattiosastolle.

Olennaista näyttöä väitetyistä vahingoista ITA ei kuitenkaan onnistunut käräjäoikeudessa esittämään. Sen sijaan oikeuden tuomiossa nostettiin esiin tähän liittyvänä yleisenä huomiona se, että yhdistystoiminnassa on tavallisesti hyväksyttävä myös sisäisen opposition olemassaolo.

Päätöksistä huomattavaa taloudellista vahinkoa

Käräjäoikeuden vahvistettua ITA:n johtokunnan ja jäsenkokouksen tekemät erottamispäätökset pätemättömiksi, ITA velvoitettiin korvaamaan erotetun jäsenen oikeudenkäyntikulut 65.000 euroa sekä asianomaiskulut 914 euroa. ITA:n asianajajana toimineen asianajotoimiston palkkio oli 90.655 euroa ja ITA:n puheenjohtajan asianosaiskulut 1.065 euroa.

Näin ollen ITA:n kokonaiskustannuksiksi käräjäoikeudessa käydystä jutusta muodostui yhteensä 157.634 euroa. Summa on yhtä suuri kuin kaikki ITA:n keräämät jäsenmaksut yhteensä viimeisten viiden vuoden ajalta, kun ammattiosasto oli vielä IAU:n jäsen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden ratkaisuun on mahdollista hakea muutosta valittamalla siitä Helsingin hovioikeuteen.

 

Juhani Haapasaari


Palaa etusivulle