19.1.2024 * N:o 1 (441) * 


Tekniikan muutosneuvottelut ristiriidassa yhteistoimintalain kanssa

Pääluottamusmieheltä vaade neuvottelujen keskeyttämisestä

| Finnair Technical Services |

Finnairin tekniikan käynnissä olevissa muutosneuvotteluissa on käsitelty asioita, jotka tulee yhteistoimintalain perusteella käsitellä työehtosopimuksen mukaisessa neuvottelujärjestyksessä muutosneuvottelujen sijasta. Tekniikan pääluottamusmies on esittänyt tämän vuoksi työnantajalle vaateen keskeyttää muutosneuvottelut toistaiseksi IAU:n sopimusalan osalta.

Työnantajan tavoite

Finnair Technical Services Oy käynnisti 9.1. muutosneuvottelut, joiden piirissä ovat Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen soveltamisalalla Lead Engineerin, Senior Lead Engineerin, Lead Component Engineerin ja Lead Mechanic GSE:n työtehtävät. Yhteensä näissä tehtävissä työskentelee 71 työtekijää.

Muutosneuvotteluista annetun kutsun mukaan työnantaja suunnittelee lakkauttavansa kyseiset työtehtävät, joka johtaisi joko työsuhteiden irtisanomisiin tai päättymisiin tai työehtojen olennaisiin muutoksiin.

Käytännössä kysymys on kuitenkin enemminkin työtehtävien nimikkeiden muutoksista kuin kyseisten työtehtävien loppumisesta. Muutoksen jälkeen työhön sisältyisi edelleen lentokoneiden huoltotehtävät ja niihin liittyvien huoltotodisteiden antaminen, mutta tapahtuisi esimerkiksi uuden työnimikkeen alla.

Työnimikkeiden vaihtaminen ei työnantajalle ole kuitenkaan itseisarvo, vaan tätä kautta se katsoo voivansa vaihtaa kyseiset työtehtävät työehdoiltaan heikomman Pron toimihenkilöitä koskevan työehtosopimuksen piiriin.

Vaade neuvottelujen keskeyttämisestä

Yhteistoimintalain mukaisesti työnantajan neuvotteluvelvoite päättyy kuuden viikon kuluttua muutosneuvottelujen aloittamisesta eli 20.2. Jos neuvotteluissa käsiteltävä asia tulee käsitellä kuitenkin myös työnantajaa työehtosopimuslain nojalla sitovan työehtosopimuksen neuvottelujärjestyksen mukaisesti, muutosneuvotteluja ei tule aloittaa tai ne on keskeytettävä, mikäli työntekijöitä edustava luottamusmies vaatii asian käsittelemistä työehtosopimuksen mukaisessa neuvottelujärjestyksessä (Yhteistoimintalaki 39. §).

Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen työehtoja on noudatettava työssä, jossa tarvitaan huoltotodistusta ja tyyppikelpuutusta. Jos sopimuksen soveltamisalueelle tulee sellaisia uusia töitä, joita ei sopimuksessa ole otettu huomioon tai työt muuttuvat, niistä tulee neuvotella työehtosopimuksen mukaisessa järjestyksessä uuden tai muuttuneen työn kuvaamiseksi ja sijoittamiseksi palkkaryhmiin (Allekirjoituspöytäkirja 3.1.2).

Koska työnantajan kaavailemien nimikemuutosten jälkeenkin kyseisiin tehtäviin kuuluisi edelleen huoltotehtävät ja huoltotodisteiden antaminen, pääluottamusmies on esittänyt työnantajalle yhteistoimintalain mukaisen vaateen muutosneuvottelujen keskeyttämisestä siksi aikaa, kunnes työehtosopimuksen mukainen neuvotteluprosessi on saatettu loppuun.

 

Juhani Haapasaari


Palaa etusivulle