4.11.2022 * N:o 15 (414) * 

| GA Telesis | * Neuvotteluja Gatesin työaikasopimukesta jatkettiin

| RTG | * Jäänpoistoruiskutuksen olosuhdelisät oikaistaan takautuvasti

| Finnair Kitchen | * Catering-työntekijän työnkuvaa päivitettiin


Neuvottelut Gatesin työaikasopimuksesta jatkuvat - päämääränä ansiotason nousu ja vapaapäivien lisääminen

| GA Telesis |

GA Telesis Engine Services Oy:ssä eli tuttavallisemmin Gatesissa on jatkettu tänään työantajan aloitteesta käynnistyneitä neuvotteluja työaikamallista. Uudessa mallissa työvuoroja olisi mahdollista sijoittaa myös viikonloppuihin. Neuvottelut perustuvat työehtosopimuksen 53. §:ään, jonka mukaisesti työnantajan ja IAU:n välillä voidaan sopia työaikojen kehittämisestä työehtosopimuksen työaikamääräyksistä poikkeavalla tavalla.

Tällä hetkellä yhtiössä on käytössä työehtosopimuksen mukainen kaksivuorotyö, jossa säännöllinen työaika on maanantaista perjantaihin joko klo 07.00–15.00 (päivävuoro) tai klo 15.00–23.00 (iltavuoro).

IAU:n ja sen ammattiosasto ATA:n neuvottelutavoitteena on saavuttaa sopimus, jolla uuteen työaikamalliin siirtyvien työntekijöiden ansiotasoon tulisi huomattava korotus vastapainona työantajan mahdollisuudelle kohdentaa työvoima nykyistä paremmin vastaamaan korjaustoiminnan tarpeita. Lisäksi sopimukselta edellytetään, että työ- ja vapaapäivien suhde on uudessa työaikamallissa työntekijöille kaksivuorotyötä selkeästi edullisempi.

Seuraavan neuvottelutapaamisen ajankohdaksi on sovittu 18.11.

 


Jäänpoistoruiskutuksen olosuhdelisistä saavutettiin yhteinen näkemys - jo maksetut olosuhdelisät oikaistaan takautuvasti

| RTG |

Jäänpoistoruiskutukseen liittyvästä olosuhdelisän maksamisesta syntyi RTG:ssä tulkintakiista vuoden 2021 puolella. Työehtosopimuksen 56. §:n mukaan kyseistä lisää tulee maksaa työhön sidonnaisuusajan perusteella jokaiselta alkavalta täydeltä tunnilta.

Työnantaja tulkitsi kyseistä määräystä siten, että työntekijä on sidottu jäänpoistotyöhön vain itse ruiskutukseen käytetyltä ajalta, ja katsoi olevansa velvollinen maksamaan olosuhdelisää ainoastaan tältä ajalta. Työntekijäpuolen kannan mukaan työntekijät ovat sidotut jäänpoistotyöhön aina, kun he ovat työvuoroluettelon mukaisesti jäänpoistovuorossa tai heidät on siirretty muista tehtävistä jäänpoistoon.

Erimielisyys ratkaistiin lopulta erillisellä olosuhdelisän maksamista koskevalla yhtiökohtaisella tulkintaohjeella, jossa on huomioitu jäänpoistotyön sidonnaisuuteen liittyvät erityispiirteet Helsinki-Vantaalla. Samassa yhteydessä sovittiin lisäksi siitä, että työntekijöille suoritetaan uuden ohjeistuksen mukaiset oikaisut jo maksettuihin olosuhdelisiin myös takautuvasti.

RTG:ssä työskentelevät jäsenet voivat lukea jäänpoistoruiskutuksen olosuhdelisää koskevan yrityskohtaisen tulikintaohjeen alla olevasta linkista:

   Tulkintaohje Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen 56. §:n 2.kohdasta (26.10.2022)

 


Catering-työntekijän työnkuvaa päivitettiin

| Finnair Kitchen |

Finnair Kitchenissä sovittiin ja otettiin käyttöön vuonna 2018 uusi Catering-työntekijän tehtävä. Työnkuvaan sisällytettiin useammalla eri osastolla tehtäviä töitä siten, että siirto osastolta toiselle voi tapahtua myös työvuoron aikana huomioiden kuitenkin toiminnan luonteeseen liittyvät hygienia ja turvallisuusvaatimukset. Kyseiset osastot ovat keittiö, tarjotinpakkaamo, tarvikepakkaamo ja kalustonpuhdistus.

Kuluvan syksyn on neuvoteltu Catering-työntekijän työnkuvan päivittämisestä. Neuvottelut ovat koskeneet tehtävien laajentamista edelleen kattamaan kaikki yhtiössä käytössä olevat työnkuvat, jotka sisältyvät työehtosopimuksen palkkaryhmään 4.

Neuvotteluissa saavutettiin ratkaisu tämän viikon keskiviikkona. Catering-työntekijälle nimetään yhä ns. kotiosasto kuten aikaisemminkin, Sen lisäksi hän on käytettävissä palkkaryhmän 4 tehtävissä yhtiön muilla osastoilla. Catering-tehtävä itsessään tunnistetaan yhdeksi monitaitoisuudeksi. Lisäksi työntekijän muut monitaitoisuudet todetaan työehtosopimuksen 88. §:n Monitaitoisuus mukaisesti.

Finnair Kitchenissä työskentelevät jäsenet voivat lukea Catering-työntekijän työkuvaa koskeva sopimuksen alla olevasta linkista

   Sopimus catering-työntekijän tehtävästä (2.11.2022)

 


Palaa etusivulle