19.6.2018 * N:o 24 (305) * 


Palkkoja korotetaan – yt-neuvottelut keskeytetään

L&T:n kenttäavustajien työehtoja koskevaan työriitaan ratkaisu

| Lassila & Tikanoja |

Kenttäavustajien työehtoja koskeva työriita päättyi eilen illalla, kun L&T ja IAU hyväksyivät valtakunnansovittelijan laatiman pöytäkirjan riidan ratkaisemiseksi. Sovun myötä kenttäavustajien palkkoja korotetaan sekä jo ilmoitetut työnseisaukset perutaan ja yt-neuvottelut keskeytetään.

Työriitaa ratkottiin kahdessa pöydässä

Ratkaisua työriitaan haettiin eilen kahdessa eri neuvottelupöydässä. Päivällä käydyt keskustelut IAU:n sekä Finavian ja PALTA:n kesken eivät edesauttaneet toivotulla tavalla varsinaisen työriidan ratkaisua. Se saavutettiin kuitenkin lopulta illalla, kun L&T:n ja IAU:n edustajat tapasivat toisensa valtakunnansovittelija Jukka Ahtelan johdolla.

Työriidan ratkaisu

Valtakunnansovittelijan laatiman ja työriidan ratkaisseen pöytäkirjan sisältö on seuraava:

1. Työnseisaus

IAU peruuttaa torstaiksi ilmoittamansa työnseisauksen.

2. Palkankorotukset

L&T:n palveluksessa olevien kenttäavustajien tuntipalkkoja korotetaan 1,30 eurolla 1.12.2018 lukien.*

Korotus vastaa 209,30 euron korotusta kuukaudessa (taulukkopalkat korottuvat 10,7 %).

3. Yhteistoimintamenettelyyn osallistuminen

L&T:n palveluksessa olevilla kenttäavustajilla on oikeus valita yhteistoimintalain 8 §:ssä tarkoitettu edustajansa yhteistoimintamenettelyä varten.

4. Ay-jäsenmaksujen perintä

L&T perii palveluksessaan olevien IAU:n jäsenten ammattiyhdistysjäsenmaksut ja tilittää ne IAU:lle jäsenmaksujen perinnässä noudatettujen yleisten periaatteiden ja menettelyjen mukaisesti.

5. Ulkopuolisen työvoiman käyttö

2-kohdassa tarkoitettu palkankorotus koskee myös tilanteita, joissa yhtiö käyttää ulkopuolista työvoimaa.

Pöytäkirjan voimassaolo

Pöytäkirja on voimassa toistaiseksi. Se voidaan irtisanoa päättymään kolmen kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen. Pöytäkirja ei muodosta työehtosopimussuhdetta L&T:n ja IAU:n välille.  Pöytäkirjan voimassa ollessa osapuolet sitoutuvat pidättäytymään toisiinsa kohdistuvista työtaistelutoimenpiteistä.

”Laatupalkkiot”

Työriidan ratkettua IAU sopi lisäksi Finnairin ja Swissportin ns. laatupalkkioiden maksamisen jatkuvan siten, kuin niistä oli sovittu ennen niihin liittyvien sopimusten irtisanomista.

Laatupalkkiot koskevat L&T:n Finnairille ja Swissportille alihankintana tuottamia yksinmatkustavien lasten saattopalveluja. Työntekijöille maksettavilla palkkioilla kompensoidaan Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen ja Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen palkkaeroja. Laatupalkkioiden suuruus on yhteensä 134,10 €/kk.

 


Juhani Haapasaari


Palaa etusivulle