8.12.2022 * N:o 17 (416) * 


Kriisien tahdittama työehtosopimuskausi lähenee loppuaan - neuvottelut sopimuksen uudistamiseksi aloitetaan tammikuussa

| Lentoliikenteen palvelut |

IAU ja Palta ovat irtisanoneet tänään Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen, joten sen nykyinen sopimuskausi päättyy 15.3.2023. Sopimuskautta ovat leimanneet ilmailualan kohtaamat kriisit. Neuvottelut työehtosopimuksen uudistamiseksi käynnistyvät 11.1.2023.

Nykyisen sopimuksen synty

Edelliset neuvottelut työehtosopimuksen uudistamiseksi käytiin tammi-maaliskuussa 2020. Tähän ajanjaksoon osuivat myös koronaepidemian julistaminen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi 11.3.2020 sekä siihen liittyneet eri maiden sulkutoimet.

Kun neuvottelutulos saavutettiin 17.3.2020, Suomen hallitus ilmoitti samana päivänä valmiuslain käyttöönotosta, mutta jo ennen tätä sopimusalamme yritykset olivat aloittaneet tai ilmoittaneet aloittavansa ennennäkemättömän laajat yt-neuvottelut työvoiman vähentämiseksi.

Koronan pitkittyminen

Koronapandemian ensimmäisessä aallossa työvoiman vähentäminen toteutettiin lähes kokonaan lomautusten muodossa, mutta jo saman vuoden syksyllä vuorossa olivat ensimmäiset satojen työsuhteiden päättymiseen johtaneet yt-neuvottelut.

Lopulta koronanpandemian vaikutukset osoittautuivat huomattavasti sen alussa ennustettua pitkäkestoisemmiksi. Lentoyhtiöt joutuivat tarkistamaan ennusteitaan alaspäin ja esimerkiksi sopimusalamme suurin työllistäjä Finnair ennakoi syksyllä 2021 saavuttavansa koronapandemiaa edeltäneen liikenteen tason vasta vuoden 2023 aikana.

Venäjän hyökkäyssota

Tältäkin ennustukselta putosi pohja pois Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Sen myötä sulkeutunut Venäjän ilmatila on pakottanut Finnairin luopumaan pitkälti Euroopan-Aasian väliseen liikenteeseen perustuneesta strategiastaan. Yhtiö lentää tällä hetkellä noin 70 %:n kapasiteetilla (tarjotut henkilökilometrit) koronapandemiaa edeltäneeseen aikaan nähden.

Samaan aikaan – ja myös Venäjän hyökkäyssodan vuoksi – kuluttajahinnat ovat kääntyneet jyrkkään nousuun, mikä on kääntänyt työntekijöiden reaaliansiot koko sopimusalamme historian rajuimpaan laskuun.

Neuvottelut käyntiin

Näistä lähtökohdista käsin ja uutta työehtosopimuskautta koskevien neuvottelujen käynnistämiseksi sekä IAU että Palta ovat irtisanoneet tänään nykyisen työehtosopimuksen. Sen määräykset ovat kuitenkin voimassa siihen saakka, kunnes uusi työehtosopimus on syntynyt.

Ensimmäinen neuvottelutapaaminen neuvottelukuntien välillä on 11.1.2023. Tämän jälkeen neuvotteluja on sovittu jatkettavan siten, että tapaamisia on keskimäärin kahdesti viikossa. Neuvottelujen kestolle ei ole määritelty takarajaa.

 

Juhani Haapasaari


Palaa etusivulle