1.9.2022 * N:o 10 (409) * 

| Lentoliikenteen palvelut | * Valmistautuminen TES-neuvotteluihin käynnistyi

| Lentoliikenteen kilpailutus | * Maavoiman (Groundpower) toiminnasta kaivataan lisätietoja


Valmistautuminen TES-neuvotteluihin käynnistyi - ammattiosastoilta esitykset syyskuun aikana

| Lentoliikenteen palvelut |

Toimet Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen uudistamiseksi ovat käynnistyneet ammattiosastoille tehdyllä pyynnöllä muutosesityksistä nykyiseen sopimukseen. Työehtosopimuksen nykyinen sopimuskausi päättyy 15.3.2023. Varsinaiset työehtosopimusneuvottelut IAU:n ja työnantajaliitto Paltan välillä käynnistyvät syksyn kuluessa.

Ammattiosastojen esitykset

Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen soveltamisalalla toimivia ammattiosastoja on pyydetty jättämään sopimuksen uudistamista koskevat teksti- ja palkankorotusesitykset syyskuun loppuun mennessä.

Tällä hetkellä sopimuksen soveltamisalalla toimivia ammattiosastoja on neljä:

  • Avoin tekniikan ammattiosasto ATA ry 002,
  • Insta RepAir ry 003,
  • Suomen Siviililentoliikennevirkailijoiden Liitto SSL ry 010,
  • Siviililentoliikenteen työntekijät SLT ry 012.

TES-ryhmä

Muutosesitysten lisäksi ammattiosastoja on pyydetty nimeämään edustajansa TES-ryhmään. Ryhmän tehtävänä on edesauttaa sekä ammattiosastojen välistä yhteistyötä varsinaisiin työehtosopimusneuvotteluihin valmistauduttaessa että lisätä yhteydenpitoa neuvottelujen kuluessa.

TES-ryhmä on koolla ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun IAU:n hallitus on todennut ammattiosastojen jättämät esitykset lokakuun kokouksessaan (4.10.),

TES-neuvottelukunta

Varsinaiset TES-neuvottelut käydään IAU:n ja Paltan nimeämien neuvottelukuntien välillä. IAU:n neuvottelukuntaan kuuluvat liiton sääntöjen mukaan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja liittosihteeri sekä edustajiston valitsemana kaksi muuta henkilöä.

Edustajiston jo aiemmin asiassa tekemän päätöksen mukaisesti neuvottelukuntaan tullaan asettamaan puheenjohtajiston lisäksi yksi henkilö teknisiä palveluja edustavasta ammattiosastosta ja yksi henkilö maapalveluja edustavasta ammattiosastosta.

 


Maavoiman toiminnasta kaivataan lisätietoja

| Lentoliikenteen kilpailutus |

Liikenne- ja viestintäministeriö Traficomin asettama tarjouskilpailu Helsinki-Vantaan ja Joensuun / Jyväskylän / Kajaanin / Kokkola-Pietarsaaren sekä Kemi-Tornion välisen lentoliikenteen järjestämiseksi päättyi maanantaina 29.8. Tarjouskilpailu koskee ajanjaksoa 30.10.2022-30.7.2023  

Aiemmasta kilpailutuksesta poiketen sitä koskevaan tarjouspyyntöön on lisätty ehto maahuolintapalvelujen järjestämisestä:

Valitun tarjoajan on huolehdittava siitä ja sitouduttava siihen, että sen lentokentällä käyttämän maahuolintapalvelun tuottaja sitoutuu noudattamaan alan yleissitovaa työehtosopimusta. (Traficom - tarjouspyyntö)

IAU:n tietojen mukaan edelliseen kilpailutukseen maahuolintapalvelujen kautta kytkeytynyt Maavoima (Groundpower Ltd Oy) on rikkonut työlainsäädäntöä jättäessään noudattamatta työehtoina Lentoliikenteen palveluja koskevaa sopimusta.

Jotta kilpailutustilannetta vääristävä ja työntekijöiden oikeuksia polkeva toiminta saadaan loppumaan, IAU pyytää Maavoiman toimintaan liittyvistä epäselvyyksistä lisätietoja. Tiedot käsitellään luottamuksellisesti:

edunvalvonta@iau.fi

Jos kysymys on omakohtaisista työehtosopimukseen perustuvista palkkasaatavista, niitä voidaan hakea työnantajalta myös jälkikäteen vanhentumis- ja kanneaikojen puitteissa.

 

Aiheesta aiemmin: Maakuntakenttien liikenteen kilpailutus - maahuolinnan työehdot (Uutiskirje Jäsenille 4/2021)

 


Juhani Haapasaari


Palaa etusivulle