9.2.2017 * N:o 5 (251) * 

PALTA:lla vielä mahdollisuus siirtää perjantain 17.2. lakkoa

| AIRPRO |

Airpron työehtosopimusta koskevaa työriitaa soviteltiin IAU:n ja työnantajaliitto PALTA:n välillä ensimmäistä kertaa keskiviikkona 8.2. valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. sovittelu jatkuu huomenna kello 9.00. Sovitteluprosessin ulkopuolella IAU tarjosi PALTA: lle lisäksi mahdollisuuden siirtää 17.2. järjestettäväksi ilmoitettua työtaistelua.

Sovitteluun poikkeuksellisesti ilman neuvotteluja

Sovittelun lähtökohta on IAU:n osalta täysin poikkeuksellinen, koska osapuolten välillä ei ole päästy neuvottelemaan aiemmin lainkaan  työehdoista, joita kiista koskee.

PALTA on torpannut neuvottelumahdollisuudet vastaamalla kahteen viime vuoden puollella esitettyyn neuvottelupyyntöön kieltävästi ja vielä kolmannen kerran, kun työtuomioistuin hylkäsi 31.1. PALTA:n nostaman vahvistuskanteen IAU:ta vastaan. Siinä väittettiin IAU:n olevan  mukana PALTA:n, JHL:n ja Pardian välisessä työehtosopimuksesssa 1.2.2017 - 31.1.2018.

PALTA:lla mahdollisuus lakon siirtämiseen

Sovittelun ulkopuolella IAU tarjosi PALTA:lle eilen myös mahdollisuuden siirtää perjantaiksi 17.2. ilmoitettua työtaistelua. Ehtona tähän on, että työntekijöille korvataan jo teetetyt kiky-tunnit, uudet kikytunnit vedetään pois työvuorolistolta ja työehtosopimuksen ns. jälkivaikutus  tunnustetaan. Jälkivaikutukseen liittyy mm. luottamusmiesten asema.

PALTA ehätti kuitenkin jo kertomaan vielä samana iltana julkaisemassaan tiedotteessaan, ettei IAU:n ehdotus ole "toteuttamiskelpoinen". Käytännössä tämä on tulkittavissa niin, että PALTA kieltäytyi IAU:n ehdotuksesta.

Uusi ennakkoilmoitus työtaistelusta 22.2.

IAU:n kannalta on kestämätöntä, että PALTA kuvittelee saaneensa valtuudet lopettaa työehtosopimuksen jälkivaikutus, kun sillä on noin 10 %:a Airpron työntekijöistä edustavien JHL:n ja Pardian edustajien nimikirjoitukset kikypaperissa.

Päästäkseen sopimukseen omien jäsentensä työehdoista IAU jätti eilen uuden ennakkoilmoituksen:

Ilmailualan Unioni IAU ry:n ammattiosastojen jäsenet, jotka työskentelevät Airpro Oy:ssä, osallistuvat Ilmailualan Unioni IAU ry:n järjestämään työtaisteluun keskiviikkona 22.2.2017 kello 15.00 – 19.00 .Työtaistelu koskee turvatarkastusta, matkustajapalveluja ml. Travel Service sekä aula- ja ramp-toimintoja kaikilla lentoasemilla, jossa Airprolla on toimintaa.

 

Juhani Haapasaari