10.2.2017 * N:o 6 (252) * 

Sopimuksen vastaiset ”kiky-tunnit” maksuun - sovittelu takkuaa

| AIRPRO |

Airpron työehtosopimusta koskevaa työriitaa soviteltiin tänään toista kertaa laihoin tuloksin. Toistaiseksi osapuolet eivät ole päässeet edes keskustelutasolle varsinaisista asiakysymyksistä. Ainoa konkreettinen tulos on työnantajan myöntyminen siihen, että se maksaa tammikuussa perusteettomasti teetetyt ”kiky-tunnit” IAU:n jäsenille.

PALTA yrittää pyristellä irti jälkivaikutuksesta

IAU:n ja PALTA:n välillä on alkanut sopimukseton tila 1.2., koska sopimukseen uudesta työehtosopimuksesta ei ole päästy ennen vanhan niitä sitoneen työehtosopimuksen päättymistä 31.1.

Työehtosopimuksilla on kuitenkin myös sopimuksettomassa tilassa rajoitettu jälkivaikutus. Se koskee mm. palkkaa ja työaikaa siitä huolimatta, että työrauhavelvollisuus ei enää ole voimassa.

Airprossa 31.1. päättyneen työehtosopimuksen ja 1.2. alkaneen työehtosopimuksen ero on juuri työajoissa. JHL ja Pardia ovat sopineet PALTA:n kanssa Airprohon ”kiky-sopimuksen”, jossa vuosittaista työaikaa on jatkettu 24 tunnilla.

Nyt PALTA on esittänyt asiasta oman tulkintansa: ”IAU:n ulosjäännistä huolimatta Airpron uusi työehtosopimus tulee voimaan helmikuun alusta Paltan, Pardian ja JHL:n välillä. Sopimusta sovelletaan nykyiseen tapaan koko henkilöstöön, myös IAU:n jäseniin.” Tulkinta on vastoin yleistä näkemystä työehtosopimuksen jälkivaikutuksesta ja tarkoitushakuisuudessaan poikkeuksellisen röyh-keä.

PALTA väittää siis saaneensa valtuudet lopettaa IAU:n jäseniä koskevan työehtosopimuksen jälkivaikutuksen ja lisätä heidän työaikaansa. Tämä on tehty nappaamalla helppo saaliis eli JHL:n ja Pardian nimikirjoitukset kiky-paperiin, piilossa IAU:lta.

Jälkinäytös jälkivaikutuksesta

PALTA:n puuhailu jälkivaikutuksen ympärillä on huipentunut nurinkuriseen selitykseen. PALTA ei voi yksipuolisesti myöntää jälkivaikutuksen olemassaoloa, koska JHL ja Pardia suhtautuisivat kielteisesti työntekijöiden kiky-tuntien poistamiseen. IAU:n vaatimukseen suostuminen asettaisi käytännössä JHL:n ja Pardian "epäedulliseen valoon" Airpron työntekijöiden keskuudessa.

Näin on käynyt jo muutoinkin, joten PALTA:n peruste yrittää pyristellä irti jälkivaikutuksesta ontuu pahasti. Todellisuudessa työnantajaliitto haluaa varmistaa Airprolle myös tulevaisuudessa tilanteen, jossa se voi shoppailla itselleen mahdollisimman edullisen sopimuksen JHL:n ja Pardian myötävaikutuksella.

Tammikuun ”kiky-tunnit” maksuun

Nyt riidanalaisten ”kiky-tuntien” ohella Airpro on teettänyt IAU:n jäsenillä niitä jo tammikuussa. Näin on toimittu huolimatta voimassa olleesta työehtosopimuksesta, jossa kyseisiä tunteja ei ole. Toistaiseksi ainoa PALTA:n kanssa ratkaistuksi saatu asia onkin sitouttaa työnantaja näiden työehtosopimuksen vastaisten tuntien takaisinmaksamiseen IAU:n jäsenille.

Kolmas ennakkoilmoitus työtaistelusta

Airpron työehtosopimusta koskevaa työriitaa on toistaiseksi soviteltu kahdessa tapaamisessa ilman, että osapuolet ovat päässeet edes keskustelutasolle varsinaisista asiakysymyksistä. Tämän vuoksi IAU jätti tänään uuden, järjestyksessään kolmannen ennakkoilmoituksen työtaistelusta. Se järjestetään perjantaina 24.2. Kellonajoiltaan ilmoitus on identtinen keskiviikoksi 22.2. ilmoitetun työtaistelun kanssa.

Ilmailualan Unioni IAU ry:n ammattiosastojen jäsenet, jotka työskentelevät Airpro Oy:ssä, osallistuvat Ilmailualan Unioni IAU ry:n järjestämään työtaisteluun

perjantaina 24.2.2017 kello 15.00 – 19.00

Työtaistelu koskee turvatarkastusta, matkustajapalveluja ml. Travel Service sekä aula- ja ramp-toimintoja kaikilla lentoasemilla, jossa Airprolla on toimintaa.

 

Juhani Haapasaari