7.11.2017 * N:o 25 (271) * 

IAU:n hallitus kokoontui arvioimaan neuvottelutilannetta - neuvottelukunnan valtuuksia laajennettiin

| IAU |

IAU:n hallitus kuuli tänään tilannekatsauksen työehtosopimusneuvotteluista, joita käydään paraikaa Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen uudistamiseksi. Kuulemansa perusteella hallitus evästi neuvottelukuntaa laajentamalla tämän toimintavaltuuksia ennen kaikkea neuvottelutuloksen saavuttamiseen, mutta myös neuvottelujen vauhdittamiseen liittyvien päätösten suhteen.

 

Neuvotteluja käyty ahkerasti

Neuvottelut työehtosopimuksen uudistamiseksi ovat jatkuneet nyt yli kaksi kuukautta. Ensimmäisen kerran osapuolet tapasivat syyskuun alussa.

Päämääränä on yhä saavuttaa neuvottelutulos ennen nykyisen sopimuskauden loppua. Niinpä neuvotteluja on tiivistetty sopimalla lisää tapaamisaikoja lähipäiville.

IAU:n ja PALTA:n neuvottelukunnat tapaavat vielä ainakin huomenna keskiviikkona, torstaina, maanantaina ja tiistaina koko päivän kestävissä neuvotteluissa. Sopimuskausi päättyy viikon kuluttua keskiviikkona 15.11.

Neuvottelukunta varovaisen toiveikas

Tänään järjestetyssä hallituksen kokouksessa neuvottelukunta antoi perusteellisen selvityksen neuvottelujen kulusta tähän saakka. Useissa keskeisissä asioissa osapuolten näkemykset ovat vielä suhteellisen kaukana toisistaan. Neuvottelukunta ei pitänyt kuitenkaan mahdottomana, ettei myös näihin, vielä avoimiin kysymyksiin olisi löydettävissä neuvottelujen kautta yhteinen kanta.

Hallituksen keskustelussa korostui näkemys, ettei neuvottelujen pidä antaa kariutua toimialan ulkopuolisiin tekijöihin, mutta ei myöskään kokonaisuuden kannalta turhan pieniin yksityiskohtiin. Tätä silmällä pitäen neuvottelukunnan vapauksia priorisoida neuvottelutavoitteita edelleen lisättiin.

TES-ryhmät koolla perjantaina

Hallituksen ohella neuvottelukunta käy läpi neuvottelutilannetta keskiviikon ja torstain tapaamisten jälkeen myös ammattiosastojen edustajista muodostuvien TES-ryhmien kanssa. Tässä yhteydessä ammattiosastoilla on vielä mahdollisuus tarkentaa mm. omia palkankorotusesityksiään, mikäli ne katsovat siihen olevan aihetta.

Hallitukselta mandaatti myös painostustoimiin

Sitä silmällä pitäen, ettei neuvottelutulosta syntyisi ennen sopimuskauden päättymistä, neuvottelukunta sai tänään hallitukselta myös etukäteismandaatin lyhytkestoisiin työnseisauksiin. Mikäli toimista tehdään asianmukaiset ennakkoilmoitukset valtakunnansovittelijalle ja vastapuolelle, sopimukseton tila antaa tähän mahdollisuuden.

 

Juhani Haapasaari