6.2.2020 * N:o 4 (349) * 

| Lentoliikenteen palvelut | * Sopimusneuvottelut kangertelevat edelleen - ylityökielto jatkuu

| Airpro | * Neuvotteluvalmistelut käynnissä / Luottamusmiesvalinnat 1.2.2020 - 31.1.2022


Sopimusneuvottelut kangertelevat edelleen - ylityökielto jatkuu

| Lentoliikenteen palvelut |

Sopimusneuvottelut Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen uudistamiseksi polkevat yhä paikallaan. Osapuolet tapasivat viimeksi maanantaina (3.2.), mutta tämän jälkeen uusia päivämääriä neuvotteluille ei ole vahvistettu.

Paltan esitys

Palta on esittänyt neuvotteluissa kaksivuotista sopimusta. Siinä palkkoihin tehtäisiin 1,3 %:n yleiskorotus 16.5.2020 alkaen ja 1,3 %:n yleiskorotus 16.4.2021 alkaen. Korotukset voitaisiin toteuttaa myös vastaavan suuruisina euromääräisinä korotuksina.

Tämän ohella palkkojen korottamiseen varattaisiin 0,6 %:n suuruinen yrityskohtainen erä, jonka kohdentamisesta päättäisi työnantaja. Vuorolisiin sekä euro- ja senttimääräisiin lisiin tehtäisiin 1,3 %:n korotus 16.5.2020 alkaen ja 1,9 %:n korotus 16.4.2021 alkaen.

Teksteissä kaksiosaisen työvuoron käyttöön liittyvää tulkintaa selkeytettäisiin ja lomarahan maksamisajankohtia venytettäisiin. Lisäksi palkkausjärjestelmän kehittämistä jatkettaisiin kahdessa eri työryhmässä.

IAU:n arvio tilanteesta

Neuvottelutilannetta käsiteltiin IAU:n hallituksen kokouksessa tiistaina (4.2.). Siinä Paltan katsottiin tehneen esityksensä lähinnä sen pohjalta, ettei se tule astuneeksi teollisuuden työnantajayhdistysten varpaille.

Teknologiateollisuuteen saatiin uusi sopimus jo kuukausi sitten, mutta ilman sopimusta ovat yhä kemianteollisuus, paperiteollisuus ja mekaaninen metsäteollisuus. Näillä sopimusaloilla kiista on kärjistynyt kiky-tuntien olemassaoloon.

IAU:n näkökulmasta Paltan tuki muille yhdistyksille hidastaa omien neuvottelujen kulkua, mutta varsinaista neuvotteluasetelmaa se ei muuksi muuta. IAU:n asettamana vastapainona jarrutukselle ja toimialakohtaisen ratkaisun saavuttamiseksi toimii edelleen 1.2. annettu ylityökielto. Tarpeen mukaan myös muut painostuskeinot ovat käytettävissä.

 


Neuvotteluvalmistelut käynnissä / Luottamusmiesvalinnat 1.2.2020 - 31.1.2022

| Airpro |

Airpron työehtosopimuksen nykyinen sopimuskausi päättyy 20.3. Sopimukseen osallisia ovat IAU:n lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Ammattiliitto Pro.

Työnantajaa sopimuksessa edustaa työnantajayhdistys Palta, jonka jäsen Airpro on. Päivämäärää sopimusneuvottelujen aloittamiseksi ei osapuolten välillä ole vielä sovittu, mutta niihin liittyvä taustatyö on jo käynnistynyt.

Punnittavana on lisäksi vaihtoehto, ettei sopimusta uudisteta enää lainkaan. Tällä keinoin työntekijöiden työehtoihin saadaan myös parannuksia, kun turvatarkastuksessa ja maapalveluissa noudatettavaksi tulisivat alan yleissitovat työehtosopimukset Airpron yrityskohtaisen työehtosopimuksen sijaan.

Neuvotteluvalmistelujen ohella Airprohon on valittu uudet luottamusmiehet 1.2. alkaen. He ovat

  • Ellen Kähkönen, pääluottamusmies
  • Tiia-Sisko Rasilainen, alueluottamus - Security & Travel (HEL)
  • Markku Leino, alueluottamusmies - Ground Handling
  • Riina Vainio, alueluottamusmies - Security (muut asemat kuin HEL)

Luottamusmiesten yhteystiedot löytyvät Airpron yhtiökohtaisilta sivuilta.

 


Juhani Haapasaari


Palaa etusivulle