Lomautus - usein esitetyt kysymykset

 

Kertyykö lomat lomautuksen ajalta?

Ensimmäiseltä 30 vrk lomat kertyvät normaalisti. Sen jälkeen ei.

Voiko loma jäädä lomautuksen alle?

Ei voi. Lomat joko siirretään tai loma pidetään siinä mihin se on sovittu ja työntekijä lomailee normaalisti. Loma-ajan lisäpalkka maksetaan normaalisti ennen loman alkamista.

Mihin pitää ilmoittaa lomautuksesta?

Kun saat tiedon lomautuksien ajankohdista, tulee sinun HETI ilmoittaa TE-toimistoon. Sieltä valitset, oma-asiointi ja pääset kirjautumaan järjestelmään verkkopankki tunnuksilla.

Jäävätkö suunnitellut miinus tunnit lomautuksen alle?

Suunnitellut tunnit jäävät lomautuksen alle. Jos sinulla on miinusta tai plussaa, jäävät ne tunti kertymään ja työnantaja tasoittaa tunnit seuraavissa mahdollisissa perioideissa. Kuitenkin niin, että lokakuuhun mennessä tunnit tulee olla tasoitettu eli 0 h.

Tarvitseeko työsopimusta ja palkkatietoja toimittaa JATTK:lle?

Kyllä, kopio työsopimuksesta sekä palkkatiedot.

Työttömyyskassa saa pääsääntöisesti tulorekisteristä työsuhde- ja palkkatiedot. Työnantajat eivät kuitenkaan aina ilmoita kaikkia tarvittavia tietoja sinne. Osa ilmoitettavista tiedoista on vapaaehtoisia, mutta kuitenkin sellaisia, joita työttömyyskassa tarvitsee.

Tämän vuoksi pyydä työnantajaltasi palkkatiedot vähintään 26 kalenteriviikolta ennen lomautuksen alkua ja toimita ne hakemuksesi mukana työttömyyskassaan. (Työssäoloehdon tarkastelujakso on 28 kuukautta, mutta sitä voivat pidentää mm. äitiysvapaa, asevelvollisuus yms. enintään seitsemään vuoteen saakka).

Mikä on veroprosentti on lomautuksen aikana?

Mikäli verotuksessa käytetään palkkaa varten laadittua verokorttia, on veroprosentti aina vähintään 25%. Lähtökohtaisesti työttömyyskassat saavat verottajalta sähköisesti suoraan tämänkaltaisen verotiedon.

Esimerkki 1

Jos henkilön palkkaa varten laadittu veroprosentti olisi 20%, se nousisi ansiopäivärahan maksatuksessa 25%.

Esimerkki 2

Jos henkilön palkkaa varten laadittu veroprosentti olisi 30%, veroprosentti olisi etuuden maksatuksessa 30% Mikäli työttömyyskassalle toimittaa etuutta varten laaditun muutosverokortin, veroprosentin voi asettaa haluamalleen tasolle. Etuutta varten laaditun muutosverokortin voi tehdä verohallinnon sivuilla, ja sieltä sen voi siirtää sähköisesti työttömyyskassalle. Jos kassalle toimittaa etuutta varten laaditun muutosverokortin, jossa veroprosentti on 15%, ansiopäivärahan verotuksessa käytetään veroprosenttina 15%.

Voit halutessasi tilata verottajalta muutosverokortin etuutta varten. Etuusverokortin tietoja voimme käyttää sellaisenaan. Kun tilaat OmaVero-palvelusta etuutta varten tarkoitetun muutosverokortin, valitse verotietojen saajaksi JATTK. Muutosverokortin tiedot päivittyvät järjestelmäämme automaattisesti, yleensä seuraavan 1-2 arkipäivän kuluessa.”

Lisätietoja asiasta: Verohallinnon ohjeistus lomautetuiksi tuleville

Kuinka paljon ansiosidonnainen on?

Noin 60% ansioistasi. Keskiarvo lasketaan 6kk tulot yhteen ja jaetaan tulos 6. Saadun tuloksen voit laittaa TYJ laskuriin, joka laskee sinulle ansiosidonnaisen ansion.

 

Palaa edelliselle sivulle