Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin More...

Blogi

HATTULA YRITTÄÄ HARHAUTTAA

Valtiollisen lentokenttäyhtiö Airpro Oy:n toimitusjohtaja Janne Hattula yrittää harhauttaa mediaa ilmoittaessaan, että ”Airprossa vakituisen kokoaikaisen työntekijän keskiansio oli viime vuonna 2 700 euroa kuukaudessa. Laajalla moniosaajan työnkuvalla keskiansio kohosi yli 3000 euroon kuukaudessa.”  Käytännössä Hattulan väite tarkoittaisi sitä, että kun kokoaikaisen turvatarkastajan, moniosaajan ja maapalvelutyöntekijän ansio normaaleine lisineen on karvan tai kaksi karvaa päälle 2 000 euroa kuukaudessa, täytyy Airpron toimihenkilöiden ansion olla 4 000 - 5 000 euron paikkeilla, että keskiansio toteutuu Hattulan esittämällä tavalla.

Ja miksei olisi. Onhan Airpron työehtosopimuksen osapuolena vuoteen 2013 saakka ollut toimihenkilöitä edustava Pardia. Järjestely onkin toimihenkilöille toimiva ja on taannut heille työehtosopimuksen reilusti ylittävän henkilökohtaisen ”markkinapalkan”. Nyt on työntekijöiden vuoro.

Hattulan mukaan: ”Airpron ansiotaso on myös korkeampi kuin vartiointialan työehtosopimuksessa, joita kilpailijamme turvatarkastustehtävissä pääasiallisesti käyttävät.” ”Airprossa tuntipalkkani oli 10,87 euroa kahden vuoden työskentelyn jälkeen, kun vaihdoin Avarnille, saan 12,20 euroa tunnilta;” kertoo puolestaan Airprolta Avarnille siirtynyt turvatarkastaja. Toisaalta, työehtosopimukset ovat kaikkien nähtävissä, joten faktoista ei liene tarvetta väitellä. Henkilökohtaista palkan lisää sen sijaan saa mikä tahansa yritys maksaa niin paljon kuin sielu sietää minkään työehtosopimuksen estämättä.

Vartiointialan tasoiset työehdot johtaisivat Hattulan mukaan: ”henkilöstöllämme kokonaisuutenaan heikompaan ansiotasoon.” Ironista kyllä, IAU on esittänyt käynnissä olevassa sovittelussa peruspalkkojen osalta lentokentän turvatarkastajille samaa tasoa, kuin vartioimisalalla. Miksei sitten matalamman ansion tuottava sopimus kelpaa Airprolle? Heittona tekisi mieli todeta, että 2 700 - 3 000 euroa tuottava työehtosopimus puolestaan sopii IAU:lle saman tien, jos se ratkaisee tämän TES kiistan. Todettakoon lisäksi, että Airprossa käytössä oleviin toimintamalleihin tai työnkuviin IAU ei ole esittänyt mitään muutoksia.

”Suomen halvat lentoasemamaksut ja Airpron tarjoamat tehokkaat lentoliikenteen palvelut ovat yhdessä tukeneet Suomen lentoliikenteen menestystarinaa viime vuosina.”, jatkaa Hattula itsensä ylistämistä. On kuitenkin pakko muistuttaa, että Airpro myy turvatarkastusta Finavialle ja maapalveluja Norwegianille. Finavian voitto oli viime vuonna 55 milj. euroa ja Norwegianin voitto vastaavasti 128 milj. euroa. Onko todellakin niin, että Airpron työntekijöiden on alan yleisiä työehtoja heikommilla työehdoilla kustannettava Finavian johdon tulospalkkiot ja subventoitava omalta pieneltä osaltaan toisen Valtion yhtiön eli Finnairin pahimman kilpailijan toimintaa Suomessa?

Herääkin kysymys, mistä on kysymys – puusuksista vai puupäästä?

Pekka Kähkönen, varapuheenjohtaja

 

Airpron työehtosopimus

Vartiointialan työehtosopimus

Lentoliikenteen palveluja koskeva työehtosopimus

K

äynnissä oleva muutos on vääjäämätön. Se nousee työntekijöistä itsestään, erityisesti nuorista. On mainiota, että suomalaisten päiväkotien kultaiset huoneentaulut tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta tuottavat kansalaisia ja työntekijöitä, jotka uskaltavat myös käytännössä vaatia oikeudenmukaista henkilöstöpolitiikkaa ja samaa palkkaa samasta työstä. Ennakkoluulottomalle nuorisolle ei enää kelpaa se, että setä ja täti norsunluutornista kertovat, että mikään ei voi muuttua, ei varsinkaan parempaan suuntaan. Rohkea nuoriso ei enää pelkää uhkailevaa työnantajaa. Fiksua nuorisoa eivät liitot enää huijaa sietämään virallista vallitsevaa vääryyttä. Moderni nuoriso järjestäytyy ja uskoo, että maailmaa voidaan muuttaa yhdessä.TÄ SAMA PALKKA

 

Valtion lentokenttäyhtiö Finavian ympärillä sattuu ja tapahtuu. Tällä kertaa huomion keskipisteessä ovat henkilöstön järjestäytyminen ja työehdot. Historiallisista syistä valtion työehdoista on aina sovittu Henkilöstöunionin kanssa. Pardian mukaan: ”Henkilöstöunioni HU ry on valtion liikelaitosten ja niiden tytäryhtiöiden sekä yritysten palveluksessa olevien toimihenkilöiden ja työntekijöiden edunvalvonnan moniosaaja. HU:n muodostaa kolme jäsenyhdistystä. HU:laiset työskentelevät Finavia Oyj:ssä, Airprossa, RTG:ssä, Senaatti-kiinteistössä ja Destiassa.”

Aika on ajamassa tämän järjestöpoliittisen rakennelman ohi. Varsinkin Finavian tytäryhtiö Airpron työntekijät ovat heränneet vaatimaan itselleen samoja tai ainakin samantasoisia työehtoja, kuin yksityisellä sektorilla noudatetaan ja joita Airprokin noudattaa osaan työntekijöistään. Airpron laajennettua toimintaansa 2000-luvulla lentoliikenteen maapalveluihin, lentokenttien turvatarkastuksiin ja matkustamohenkilökunnan vuokrabisnekseen joutaa historiallinen työehtosopimusperinne Ilmailumuseoon. Muutos ei ole järjestöpolitiikkaa, vaan pyrkimystä oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon – samasta työstä sama palkka. Pelotteluun ja kostoon perustuva henkilöstöpolitiikka on tulossa tiensä päähän.

Finavian johto elää menneessä maailmassa työmarkkinoiden lisäksi myös markkinatalouden kannalta. Lentoliikenteen vapauttaminen kilpailulle on tarkoittanut myös lentoliikenteen palvelujen, mukaan lukien turvatarkastukset, siirtymistä markkinatalouteen eli jatkuviin kilpailutuksiin. Siinä missä yksityisen sektorin yritykset on sidottu yleissitoviin työehtosopimuksiin, Airpro yrittää varjella kynsin ja hampain omaa talokohtaista työehtosopimustaan, joka on oleellisesti heikompi, kuin alan yleissitovat - Lentoliikenteen palveluja koskeva ja Vartioimisalaa koskeva - ovat. Airpro on kiusallinen markkinahäirikkö, jonka on ennen pitkää sopeuduttava maailman muutokseen.

Käynnissä oleva muutos on vääjäämätön. Se nousee työntekijöistä itsestään, erityisesti nuorista. On mainiota, että suomalaisten päiväkotien kultaiset huoneentaulut tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta tuottavat kansalaisia ja työntekijöitä, jotka uskaltavat myös käytännössä vaatia oikeudenmukaista henkilöstöpolitiikkaa ja samaa palkkaa samasta työstä. Ennakkoluulottomalle nuorisolle ei enää kelpaa se, että setä ja täti norsunluutornista kertovat, että mikään ei voi muuttua, ei varsinkaan parempaan suuntaan. Rohkea nuoriso ei enää pelkää uhkailevaa työnantajaa. Fiksua nuorisoa eivät liitot enää huijaa sietämään virallista vallitsevaa vääryyttä. Moderni nuoriso järjestäytyy ja uskoo, että maailmaa voidaan muuttaa yhdessä.